Lankojen vahvuudet ja nimitykset

  • 20 Sep, 2022

Lankojen vahvuudet ja juoksevuus vaihtelevat.

Jos olet koskaan törmännyt ulkomaisiin ohjeisiin, niin niissä ei anneta mitään tiettyä lankaa vaan kerrotaan lankojen vahvuudet. Sillä viitataan suoraan langan paksuuteen eli termi on yarn weight. Meillä ei yleensä näitä viitteitä ole vaan kerrotaan lanka nimeltä. Lankojen valmistus on kehittynyt huimasti ja nykyiset langat voivat olla varsin ohuita, mutta silti ne ovat monikerroksisia. Toisaalta paksu langan voi löytää kaksikerroksisena tai -säikeisenä. Kaiken lisäksi esimerkiksi USA:ssa käytetään vielä brittiläistä mittajärjestelmää eli mallitilkut ilmoitetaan tuumissa.

Lankojen vahvuudet kuudessa kategoriassa

Toisinaan voi olla lankojen kanssa täysin hukassa. Siksi ensin kannattaa löytää hyvä ohje ja vasta sen jälkeen ostaa siihen sopiva lanka. Langanpaksuus on jaettu kuuteen eri kategoriaan hyvin ohuesta todella paksuun. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos valitsee samasta kategoriasta langan, niin sen pitäisi tuottaa kymmenelle sentille yhtä monta silmukkaa tiettyjen puikkojen avulla kuin mikä tahansa muu saman kategorian lanka. Tähän tosin vaikuttaa vahvasti oma neulontakäsiala.

Puikkojen paksuus vaikuttaa huomattavasti koetilkkuun ja oma käsiala voi vaatia joko ohuemmat tai paksummat puikot. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että mitä korkeampi on kategorian numero, sitä paksummasta langasta on kysymys ja silloin tulee myös vähemmän silmukoita kymmentä senttiä kohden. Merinovillalanka on hyvä esimerkki siitä, että langan ei tarvitse olla kovin paksu, jos sillä on hyvät ominaisuudet eli se siirtää iholta kosteuttaa, mutta lämmittää ja on pehmeää.

Mitä tarkoittaa langan juoksevuus?

Ohjeissa on myös hämmentävää se, että toisissa langan menekki ilmoitetaan kerinä, joissain metreinä tai grammoina. Tässä tilanteessa auttaa huomattavasti, jos tietää, mikä on langan juoksevuus. Se tarkoittaa sitä, kuinka paljon kerässä on lankaa metreissä. Sillä pystyy tarkasti arvioimaan ja vertaamaan eri lankoja keskenään. Toisinaan käy niin, että ei saa sitä lankaa, mitä ohjeessa on, joten juoksevuudeltaan samanlaiset langat on helppoja vaihtaa keskenään. Se kertoo sekä langan tiheyden sekä paksuuden.