Kasvivärjätyt villalangat

  • 08 Dec, 2021

Villalankaa voi värjätä itse luonnon omilla väreillä.

Kasvivärjätyt villalangat on yksi vanhimmista menetelmistä, mitä neulottujen, virkattujen tai kudottujen asujen sekä asusteiden koristamiseen on käytetty. Perimätieto on osin kadonnut, mutta monet kädentaitajat kuitenkin hallitsevat tämän värjäysmetodin. Luonnonvärien käyttäminen sopii hyvin nykyajan henkeen, jossa luontoystävällisyys arvostetaan korkealle. Seuraavalla ohjeella kuka tahansa voi värjätä villalangat. Värjäyksessä kannattaa suosia aitoa villalankaa, mutta hätätapauksessa myös villa-akryylisekoite käy.

Kasvivärjätyt villalangat yllättävät tekijänsä joka kerta

Pese värjättävä lanka hyvin, jotta siitä irtoaa tuotantovaiheessa kiinnittyneet aineet kuten rasva. Lanka kannattaa vyyhdittää, jotta värjäyksen lopputulos on mahdollisimman tasainen. Värjäyksen ensimmäinen vaihe on pureutus, jonka voi tehdä useimmista apteekeista saatavalla alunalla. Punnitse lankojen paino ja käytä alunaa 10% niiden painosta. Laita kattilaan vettä ja liuota aluna siihen. Lisää langat seokseen ja kuumenna se 80 asteeseen. Anna seoksen vaikuttaa noin tunnin ajan.

Tämän jälkeen villalangat kannattaa värjätä lähes välittömästi. Tarvitset jokaista 100 grammaa värjättävää lankaa varten kilon tuoreita tai 100 grammaa kuivattuja kasveja. Liuota kasveja vedessä ainakin yön yli. Siivilöi kasvit pois ja lisää liuokseen värjättävät langat. Lämmitä seos 80 asteeseen ja tarkkaile, ettei se ala kiehumaan. Anna väriseoksen vaikuttaa noin tunnin ajan. Pese langat huolellisesti vedellä ja tilkalla etikkaa. Lopputulos on uniikki.

Millä langat kannattaa värjätä

Sipulin kuoret on perinteisesti käytetty värjäysaine. Sillä saadaan punaisen, oranssin sekä keltaisen sävyjä lankoihin. Ruskeita sävyjä saadaan esimerkiksi kahvipavuilla sekä kuivatulla teellä. Myös avokadon sekä granaattiomenan siemenet sopivat hyvin värjäykseen. Jos haluaa käyttää tuoreita kasveja, niin paras aika kerätä ne, on alkukesästä ennen juhannusta, kun ne eivät vielä kuki tai tuota siemeniä. Myös sieniä käytetään värjäykseen eli lankojen värjääjän kokeilunhalu ja mielikuvitus ovat vain rajana.