You are here

Pirkanmaan Triennaali

Pirkanmaan Triennaali 16.6. - 14.8.2012

Pirkanmaan Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä pirkanmaalaisen nykytaiteen katselmus. Tampereen Taiteilijaseura on järjestänyt Triennaalin vuodesta 2000 lähtien yhteistyössä Tampereen kaupungin museotoimen ja Pirkanmaan taidetoimikunnan kanssa.

Pirkanmaan 5. Triennaalin teema on Elämäntapa. Tämä Pirkanmaan kuvataiteen aluetaidenäyttely esittelee alueen taiteilijoita uudesta näkökulmasta kesällä 2012. Mukana on sekä nuoria taiteilijaelämäänsä aloittelevia että vanhempia taiteilijaelämää eläneitä tekijöitä. Taiteilijat näyttelyyn on kutsunut kuraattori Veikko Halmetoja (s. 1977), Helsingin Sanomien kuvataidekriitikko, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana ja Aamulehden kuvataidekriitikkona.

Triennaalin taiteilijoita ovat: Liisa Ahlfors, Anna Alapuro, Jan Anderzen, Markku Arantila, Miia Autio, Bargain-ryhmä, Hanna-Riikka Heikkilä, Jaakko Himanen & Jere Ruotsalainen, Soile Jääskeläinen, Jarmo Kallinen, Mikko Kallio, Jussi Koitela, Sami Kärppä, Janne Laine, Hannamari Matikainen & Krister Gråhn, Merja Miettinen, Katri Mononen, Arto Nurro, One Love (ryhmä), Kaija Papu, Tuukka Peltonen, Sirpa Perä, Antti Pussinen, Osmo Rauhala, Alex Regan, Tomas Regan, Jonna Riihonen, Marjo-Riitta Sasi, Teemu Saukkonen, Skate and Rebuild (ryhmä), Maria Stereo, Tuija Teiska, Marja-Liisa Torniainen, Viggo Wallensköld, Jarno Vesala, Ilkka Väätti ja Zam.

Triennaali levittäytyy Tampereella sekä kuvataiteen näyttelytiloihin että muihin tiloihin eri puolille kaupunkia. Kuraattori kutsuu mukaan myös niin sanottuja satelliittinäyttelyitä, jotka vastaavat itse omasta sisällöstään, mutta linkittyvät teemallisesti päänäyttelyyn.

Tapahtuman verkkosivut

Tampereen Taiteilijaseura otti viime syksynä Salottoon yhteyttä ja pyysi tarjousta Triennaalin verkkosivuista. Triennaalin ulkoisen ilmeen oli luonut graafinen suunnittelija Teppo Jäntti.

Triennaalin ulkoisen ilmeen on luonut graafinen suunnittelija Teppo Jäntti.

Kuva: Teppo Jäntin luoma logo tämänvuotiselle tapahtumalle

Verkkosivuilta toivottiin seuraavia asioita:

 • Helppo päivitettävyys
 • Rakenne, joka koostuisi kuudesta pääsivusta: Etusivu, 5. Triennaali, Haku, Info, Lehdistölle ja Arkisto
 • ja alasivuista, jotka olisivat: Kuraattori, Näyttelypaikat, Taiteilijat ja Satelliitit.
 • Etusivulle tuli saada vaihtuva kuvagalleria näyttelyn teoskuvista kevään koittaessa.
 • Lehdistölle-sivuun haluttiin salaus eli medialle lähetettäisiin salasanat, joilla he pääsisivät hakemaan mm. korkearesoluutioisia teoskuvia ja lisätietoa.
 • Kuvamoduli, jolla olisi helppo lisätä kuvia
 • Favicon, joka vaihtuisi väritykseltään joka kolmas vuosi
 • Käyttökoulutus
 • Kirjallinen päivitysohje
   

Salotto arvioi sivuston rakentamiseen ja asentamiseen kuluvan noin 16-20 tuntia, mutta hankkeelle annettu budjetti salli ainoastaan puolet siitä. Niinpä koulutuksesta, päivitysohjeesta ja ylläpitoavusta nipistettiin. Onneksi Drupal on julkaisujärjestelmänä niin helppokäyttöinen, että tunnin koulutuksella sivuston pääkäyttäjä, jolla oli kokemusta lähinnä blogin pitämisestä, oppi lisäämään sisältöä. Muutama sähköpostivaihto ja hän hoiti sivustoa jo täysin itsenäisesti!

Kevään aikana sivusto tulee täyttymään informaatiosta: kuvista, videoista, kartoista ja tekstistä. Mikäli lisärahoitusta saadaan, myös ulkoasua kehitetään Salotton kanssa.

Salotto: Pirkanmaan triennaali -sivusto

Salotto: Pirkanmaan triennaali -sivusto

Pirkanmaan 5. Triennaali 16.6. - 12.8.

Mitä? Kesällä pirkanmaalainen nykytaide valtaa Tampereen. Triennaalin teemana on Elämäntapa ja näyttely on Pirkanmaan kuvataiteen aluenäyttely. Näyttelyn kuraattori on kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja. Kuvataiteen lisäksi mukana on mm. sarjakuvakirjasto ja levyllinen alueen musiikkia.

Missä? Taidekeskus Mältinranta, TR1 Taidehalli, Työväenmuseo Werstas, Galleria Saskia, Hiekan taidemuseo, Lenin-museo sekä kohteita kaupunkitilassa.

Kohokohdat? Varsinaisten näyttelyjen lisäksi Triennaali linkittyy alueen taide-elämään myös satelliitti-näyttelyjen kautta. Jokaisella satelliitilla on oma kuraattorinsa.

Lisätietoja: www.pirkanmaantriennaali.fi, info@tampereen-taiteilijaseura.fi, puh. 010 420 2040