You are here

Muotokuvista kysymyksiä ja vastauksia

Joulun lähestyessä muotokuvia on jälleen kyselty, joten ajattelin vastata yhteisesti kaikille kiinnostuneille.

"Tarvitseeko istua mallina?"

Ei tarvitse, mutta se helpottaa jos pääsen havainnoimaan kohdetta luonnossa edes hetken. Valokuva tai pari riittää kyllä, jos tapaaminen on hankala järjestää. Silloin esitän sähköpostilla muutaman kysymyksen vaikkapa kuvattavan henkilön tai eläimen luonteesta, mieleisestä tekemisestä, lempiväreistä ym. Saan maalaukseen syvyyttä, kun tiedän enemmän.

Kiinanharjakoira Helmi, 2010  Sekarotuinen Beca, 2010

"Yhteydenottoni on siirtynyt ja siirtynyt, kun jotenkin olen kokenut niin suurta tietämättömyyttä siitä, mitä minun pitäisi oikeastaan osata kysyä ja toivoa."

Vääriä kysymyksiä ei olekaan! Minä selitän parhaani mukaan, ja jos tämän sivun vastauksista ei ole hyötyä, aina voi soittaa tai poiketa työhuoneelleni Tampereen Messukylään. Tässä on muutaman vuoden takaa esimerkki tilaustyön valmistumisesta vaihe vaiheelta, kun tilaaja on ottanut yhteyttä lähinpään taiteilijaseuraansa:

Vaihe 1: Suku halusi tilata vuosipäivää viettävälle perheenisälle muotokuvan, joka sopisi työpaikan seinälle. Sukulaiset ottivat yhteyttä Tampereen Taiteilijaseuraan ja sopivat ilmaisen konsultaatioajan Mältinrannan taidekeskukseen, jossa heille esiteltiin seuraan kuuluvat muotokuvien tekijät ja heidän portfolionsa. Työn tilaajat valitsivat joukosta suosikkinsa, joille taiteilijaseura lähetti tarjouspyynnöt. Sain tarjouspyynnön 8.3. Lähetin hintani eri kokoisille vaihtoehdoille ja kerroin aikataulustani. Taiteilijaseura esitteli tarjoukset tilaajille.
 

Vaihe 2: Taiteilijaseurasta otettiin yhteyttä 15.3. ja kerrottiin, että minuun oli päädytty: "Valitsivat koon 40 x 50, hintaan 800 €". Maalaus tuli saada äitienpäivään (9.5.) mennessä valmiiksi, joten yhteinen suunnittelupalaveri asiakkaan ja seuran kanssa sovittiin lähipäiville. Tapaamisessa sain nähdä valokuvia mallin eri ikävuosilta, jotta sain tarpeeksi hyvän käsityksen hänen piirteistään. Sain ottaa valokuvat lainaksi. Kävimme läpi kirjallisen sopimuksen, jonka allekirjoitimme. Asiakas sai laskun, jonka mukaan puolet teoksen summasta tuli maksaa 12.4., kun luonnos oli valmis, ja loput maalauksen luovutuspäivänä. Sopimuksessa luki, että jos luonnosta ei hyväksytä, tilaus raukeaisi.
 

Vaihe 3: Lähetin sähköpostin tilaajille, jossa kerroin ajatukseni maalauksen rajauksesta ja väreistä. Tein pohjamaalauksen ja hahmottelin mallin kankaalle valitsemani valokuvan perusteella. Lähetin tilaajille sähköpostilla kuvia maalaamastani teoksesta 12.4., kun se oli melkein valmis. Sain kaikilta kolmelta tilaajalta positiivista palautetta, joten viimeistelin työn loppuun. Muotokuva valmistui 23.4. ja sovimme tapaamisen Kehysliike Malkkiin heti seuraavalle päivälle.

Muotokuvamalli  50 years / 50 vuotta, 2010
 
Vaihe 4: Löysimme kehykset, jotka kruunaavat maalauksen ja lisäävät sen arvokkuutta. Puukehys on taidokkaasti kaiverrettu ja siinä on kevyt silaus kultaa, joka antaa käsityön leimaa. Kehystyksen arvo oli 75 euroa, mutta koska minulla on Malkin kanssa yhteistyösopimus, voin antaa asiakkailleni 30 % alennuksen kehyksistä.

Vanhahtava kehyslista  Kehystämössä
 
Teos oli kehystetty 7.5. ja tilaajat hakivat valmiin työn suoraan kehystysliikkeestä. Heille jäi vielä neljä päivää aikaa kuljettaa lahja Keski-Suomeen syntymäpäiväsankarille. Taiteilijaseura maksoi myöhemmin tililleni osuuden, josta oli vähennetty seuran pidättämä myyntiprovisio.

Tässä esimerkkitapauksessa sopijaosapuolia oli kolme, sopimus oli kirjallinen ja taiteilijaseura toimi edustajanani. Useinkaan näin ei ole, joten vaiheita on vähemmän. Muotokuvieni hinnat ovat kuitenkin aina samat, oli myynnissä välikäsiä tai ei. Voit pyytää sopimuspohjan minulta luettavaksi siinä vaiheessa, kun vasta harkitset tilaamista.

"Mitä materiaalivaihtoehdot tarkoittavat? Entä mikä on akryylivärin ja öljyvärin ero?"

Pastellimaalaus tehdään erivärisillä pastelliliiduilla paperille. Paperi voi olla värillinenkin. Maalaus vaatii ehdottomasti kehystyksen lasin alle, sillä se on hyvin herkkä. Kehys lasilla maksaa ainakin tuplasti sen, mitä pelkkä kehyslista.

Hiili- tai liitupiirros muistuttaa pastellimaalausta, mutta on yksivärinen musta, ruskea tai terracotta. Sekin kehystetään lasin alle.

Akvarelli tarkoittaa vesivärimaalausta paperille. Sekin on hyvä suojata kehyksellä ja lasilla.

Metalligrafiikka tarkoittaa pehmeäpohjatekniikalla, etsauksella, akvatinnalla tai kuivaneulalla piirrettyä kuparilaattaa, josta otetaan pieni vedossarja. Sarja hinnoitellaan kokonaisuudessaan tai yksittäin. Painolaattaa en myy, vaan se jää aina minulle ja tuhotaan vedossarjan painamisen jälkeen. Grafiikka vaatii kehystyksen.

Akryyliväri kuivuu hyvin nopeasti ja jättää mattamaisen pinnan. Öljyväri kuivuu hitaasti ja sen pinta on kiiltävähkö. Molemmilla tekniikoilla on mahdollista käyttää paksua maalia tai ohuita läpikuultavia kerroksia. Akryylimaalauksistani moni on sanonut, ettei erota niitä öljyväritöistä. Saatan käyttää maalauksen viimeistelyssä vernissaa, joka tekee akryylistäkin kiiltäväpintaista.

Akryyli- ja öljyväritöitä ei tarvitse kehystää ollenkaan. Laitan rautalangasta ripustuslenkin niiden taustapuolelle ja maalaan yleensä pohjille, jotka on pingotettu korkeille puulistoille (nk. galleriapohja). Kehykset antavat kyllä teokselle viimeistellyn ilmeen. Koska akryyli- ja öljyväriteoksiin ei laiteta lasia, pelkkä kehyslista tulee edulliseksi.

Warm summer day / Lämmin kesäpäivä, 2007 Asleep, 1995

"Taloudelliset mahdollisuudet mietityttävät. Voisitko vähän kertoa hinnoista suhteessa työn kokoon?"

Maalauspohjien mittasuhteet vaihtelevat, mutta tässä hinnasto pääpiirteissään, kun tekniikkana on akryyli- tai öljyväri kankaalle:

  • 20 x 30 cm = 500 €
  • 30 x 40 cm = 700 €
  • 40 x 50 cm = 800 €
  • 50 x 50 cm = 850 €
  • 50 x 60 cm = 900 €
  • hintoihin lisätään arvonlisäveroa 10 %

Yleensä muotokuvat halutaan 22 x 27 -koossa, 500 eurolla. Jos tilaustyö on hiukan vielä pienempi, tehty kovalevylle kankaan sijaan tai jos aiheena on maisema, rakennus tai esine, olen tehnyt sen 350–450 eurolla.

Jos samaan maalauspohjaan halutaan kaksi henkilöä, hinta on 1,5-kertainen. Lisäalennuksen myönnän, jos muotokuvia tilataan samaan perheeseen useita; moni haluaa sisaruskatraasta tai lemmikkilaumasta yhtenäisen muotokuvasarjan.

Pastelli- ja vesivärimaalaukset maksavat saman verran kuin öljyvärimaalaukset, mutta lyijykynäpiirroksia olen tehnyt edullisemmin.

Metalligrafiikalla toteutettu mustavalkoinen muotokuva maksaa 350 euroa per vedos. Vedossarjani ovat pieniä, < 10 kpl. Teoksen koko on 15 x 20 cm.

Teoksen voi maksaa korottomalla osamaksulla, ja moni tekeekin niin. Minimierä on 50 €/kk.

Tilaustyöhön voi pyytää korjauksia kerran ja jos se ei vielä senkään jälkeen ole mieluinen, maalausta ei tarvitse lunastaa. Varausmaksua (50 % hinnasta) ei kuitenkaan palauteta.

Olen usein kuullut, että valokuvastudiossa otetut perhekuvat ovat tulleet kalliimmiksi kuin muotokuva. Onhan muotokuva myös ikuinen!

Garland / Seppele, 2006 Hair ribbons / Lettinauhat, 2011

"Olemmekohan jo auttamattomasti myöhässä, kun haluaisimme teoksen joululahjaksi?"

Varaan mielelläni muotokuvan tekemiseen kuukauden, sillä minulla saattaa olla keskeneräisiä tilaus- tai näyttelytöitä samaan aikaan tekeillä. Jos ajankohta on hyvä, niin kahdessa viikossakin ehdin saada valmista. Öljyvärit kuivuvat sen verran hitaasti, että kiireellisissä toimeksiannoissa kannattaa maalata edes pohjamaalaus nopeasti kuivuvilla akryyliväreillä, tai tehdä koko maalaus muilla tekniikoilla kuin öljyllä.

Jouluksi ehtii vielä hyvin! Nyt kannattaa käydä valokuvia läpi tai ottaa tuoreita kuvia.

Winter Light (Luca 1 year old) / Talven valo (Luca 1 v.), 2008 Drive (Leo 2 years old) / Isä ajaa (Leo 2 v.), 2008

Esimerkit tilaustöistä ja muotokuvista löytyvät täältä.

Tilaa taidelahjakortti haluamallesi summalle! Yhteystiedot löydät täältä: http://salotto.fi/fi/salotto. Voit myös soittaa numeroon 050 327 0746 ja kysyä lisätietoja.

Lahjakortit alkaen 75 €